Flora en fauna nieuws februari

Vrijdag 31 januari 2014

Fauna

Bij het lengen van de dagen komen we weer vaker wild tegen. Tenzij er nog een winterse periode aanbreekt, worden de dieren weer actiever en maken zij langere voedseltochten. De moeflons zijn in de afgelopen tijd amper van het toneel verdwenen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat zij graag op de vlakten huizen. De knoppen aan struiken en bomen groeien en zijn een uitbreiding van het voedselaanbod voor het ree. Vooral in de cultuurbossen in het noorden en zuiden van het Park staat veel loofhout en hier groeien kruidachtige gewassen. Dit is de reden dat het ree een voorkeur heeft voor deze gebieden.

Tijdens een mooie februari ochtend of namiddag is al weer iets van vogelzang te merken. Vooral mezen, merels en grote lijsters beginnen al vroeg in het seizoen.

 

Geboorten in het Park

Ook al is het nog geen voorjaar, wij weten uit ervaring dat het jonge leven van sommige dieren op De Hoge Veluwe al vroeg in het jaar start. Zo kunnen er in februari al geboorten zijn bij hazen en wilde zwijnen. Bovendien worden ook al de eerste moeflonlammeren geboren.

Flora

Vanwege de hoge temperatuur in januari, was er al enige bladvorming aan de kamperfoelie en liepen de katjes van de hazelaar uit. Langzaam worden de bladknoppen aan bomen en struiken dikker. Voorlopig duurt het nog zeker twee maanden voordat onze loofbossen weer groen worden. In de tussentijd wel een goede reden om je tijdens een wandeling te richten op het reliëf in het terrein en de verschillende boomvormen. Juist het ontbreken van het bladerdek maakt deze zaken goed zichtbaar.