Duvelsnéigoame (veluws dialect)

Dinsdag 25 juni 2013

Wat een prachtige aanblik is het om weer vele roze plekken met duivelsnaaigaren te zien in de (jonge) heide. Ongemerkt kijk je even naar boven of er nog meer uit de hemel komt vallen. De betekenis van deze naam geeft te denken. Vroeger vond men het maar vreemd en onverklaarbaar, die warrige kluwen rozerood garen die willekeurig op de grond gesmeten leken. Dat kon alleen maar het werk van de duivel zijn!

Deze bijzondere parasieterende plant die in het Nederlands 'klein warkruid' heet is een vrij zeldzame verschijning in de heide en is nu in Het Nationale Park De Hoge Veluwe op verschillende plekken te zien. Als eenjarige plant leeft deze parasiet in de heide op de heideplanten en ook wel op gaspeldoorn en brem. Hij steelt zijn voedsel met boorworteltjes van zijn gastheer en kan deze door zijn snelle groei helemaal overwoekeren.


Straks in juli en augustus staat het plantje helemaal in bloei en is het klokvormige lichtroze bloempje mooi zichtbaar. Pak de (witte) fiets en kijk op de heideterreinen of je deze 'duivelse' verschijning kunt zien.

Tip! Fiets vanaf ingang Hoenderloo het fietspad op naar Hoog Baarlo/Deelense Veld en kijk goed om je heen. Je kunt ze bijna niet missen!


Veel (zoek)plezier!