Dag van het Nationaal Park, ook in NP De Hoge Veluwe

Dinsdag 15 mei 2012

Op zaterdag 26  mei viert Het Nationale Park De Hoge Veluwe De Dag van het Nationaal Park. Op deze dag krijgt u als bezoeker gratis de wandelfolder ‘Historische Wandeling Hoog Baarlo’ aangeboden.

Het eerste nationale park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden opgericht. Later volgden er veel meer, waaronder twintig parken in Nederland. Het eerste nationale park van Nederland, NP Veluwezoom, werd opgericht in 1930. Het jongste park is NP De Alde Feanen (2006). Van de Nationale Parken in Nederland zijn er achttien ingesteld door de rijksoverheid en zijn er twee, waaronder ook Het Nationale Park De Hoge Veluwe, opgericht in 1935, ontstaan uit een particulier initiatief.

Om het unieke van de nationale parken te vieren wordt jaarlijks in heel Europa de Dag van het Nationaal Park gehouden. Het Nationale Park De Hoge Veluwe viert deze dag door de onlangs vernieuwde wandelfolder Historische Wandeling Hoog Baarlo gratis weg te geven. De wandeling gaat door het noordwestelijke gedeelte van het Park, waar in vroeger tijden diverse boerenwoningen (hoeven) stonden. Er zijn nog altijd sporen van de vroegere bewoners te vinden, hoewel je soms goed moet kijken. Onderweg doorkruist u verschillende landschapstypen zoals eiken-berkenbossen, beukenbossen en heidevelden. De wandeling is 6 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. De wandelfolder is verkrijgbaar bij Ingang Hoenderloo (start van de wandeling) en in het Bezoekerscentrum.

Zie voor meer informatie over de Dag van het Nationale Park http://www.nationaalpark.nl/.