De strijd om de hinden

Donderdag 25 augustus 2011

HOENDERLOO – De maand september staat in Het Nationale Park De Hoge Veluwe geheel in het teken van de bronst (paartijd) van de edelherten. In deze tijd strijden de herten om de hinden. Dit doen zij door de hinden te imponeren met onder andere het burlen (bronstroep). De bronsttijd is dé periode om edelherten in het Park te zien.

 

De bronsttijd is de tijd waarin edelherten de drang voelen om te paren. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam van het dier. De bronsttijd begint met het vruchtbaar worden van de hinden. De herten reageren hierop. Bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren zijn tijdens de paartijd veranderingen waar te nemen in gedrag, geur en uiterlijk.

De mannengroepen vallen tijdens de bronst uit elkaar. De herten strijden met elkaar om de gunst van de hinden, maar de heerschappij over een groep hinden krijgen zij niet zomaar. De strijd gaat gepaard met veel imponeren, burlen en soms is zelfs een gevecht onvermijdelijk. De sterkste herten vormen een flink roedel om zich heen en zorgen voor nageslacht.

Ook voor bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de bronsttijd een bijzondere periode. Zij maken een grote kans om edelherten te zien. Mensen die het spektakel van de bronst willen aanschouwen, kunnen het beste aan het einde van de middag naar één van de wildobservatieplaatsen in het Park gaan.

Tevens zijn er in september vrijwel dagelijks Bronstexcursies van 17.00 – 20.00 uur onder leiding van een gids. De excursies vertrekken vanaf het Bezoekerscentrum en de kosten bedragen € 2 p.p., exclusief entree Park (volwassenen € 8, kinderen 6 t/m 12 jaar € 4). Reserveren voor de Bronstexcursies is noodzakelijk en kan online via www.hogeveluwe.nl. Hierbij geldt wel op basis van beschikbaarheid.

Om de bronst ongestoord te laten verlopen zijn er extra rustgebieden voor het wild gecreëerd. Enkele wandel- en ruiterroutes zijn hierdoor niet toegankelijk. Bezoekers worden hierover geïnformeerd bij de ingangen van het Park, het Bezoekerscentrum en via de website van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.