Vegen en fiepen om de geiten te imponeren

Dinsdag 19 juli 2011

HOENDERLOO - De reeënbronst is begonnen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Tot ongeveer half augustus lopen reebokken bos en veld af op zoek naar vrouwtjes. Ze zijn hierbij minder luidruchtig dan de edelherten, maar hun bronst is zeker niet minder spectaculair! Op vrijdag 29 juli a.s. wordt een Reeënbronst Safari in het Park georganiseerd. Naast het bewonderen van de reeën tijdens deze safari zal de boswachter deelnemers alles over het ree vertellen.

 

Lokroep in stijl

De paartijd van reeën wordt ook wel bladtijd genoemd. Dit komt door de piepende lokroep, het ‘fiepen’, dat de reegeiten maken. Een geluid dat met twee blaadjes goed is na te bootsen en waarmee de bronstige bok gelokt kan worden. Boswachter Henk Ruseler: “ Het lijkt mij leuk om dit foefje aan de safarideelnemers te leren en wie weet lokken we zo bokken uit de tent! Bovendien gaan we actief op zoek naar de vele sporen van reeën op De Hoge Veluwe.” Ruseler is er zeker van dat de reeën goed gezien kunnen worden de komende periode. De anders zo schuwe dieren, laten zich nu ook overdag goed zien.

Hoe heter, hoe beter

“Voor reeën geldt dit zeker, want bij hogere temperaturen is de meeste activiteit te zien”, aldus Ruseler. Om het grondgebied tegen rivalen te verdedigen, markeren de reebokken hun territorium en door langs boompjes te vegen geven ze duidelijke grenzen aan. Tussen de bedrijven door wordt ook nog gezorgd voor nageslacht.

Op Safari met de boswachter

De Reeënbronst Safari vindt op vrijdag 29 juli van 18.30 – 22.30 uur plaats. De tocht duurt vier uur. Kosten: € 50 per persoon. Dit is inclusief entree Park, toegang auto en een hapje en drankje in het veld. De avontuurlijke tocht begint bij het Bezoekerscentrum en voert dwars door de natuur. Stevige schoenen zijn dus aan te bevelen. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.hogeveluwe.nl.