De natuur is van slag

Donderdag 14 juli 2011

HOENDERLOO – In Het Nationale Park De Hoge Veluwe trekken planten en dieren op dit moment hun eigen plan. Boswachter Henk Ruseler: “Alles loopt voor op schema, het is een natuurlijk gekkenhuis!”

Rariteiten in het Park

Augustus is sinds mensenheugenis de maand van de bloeiende struikheide. Maar, eind juni werd in Het Nationale Park De Hoge Veluwe al bloeiende heide waargenomen. De boswachter geeft aan dat hij verwacht dat nog deze maand de heidevelden op De Hoge Veluwe paars zullen kleuren. Ook minder algemene en zelfs zeldzame planten zoals de klokjesgentiaan - met zijn diepblauwe bloemkelken - zijn ruim een maand eerder dan normaal in de natte heidegebieden te ontdekken. Of deze vroege bloei nadelige gevolgen heeft voor het zeldzame gentiaanblauwtje moet blijken. “Deze vlinder is namelijk voor de afzetting van zijn eieren geheel afhankelijk van de bloemen van de klokjesgentiaan”, aldus Henk Ruseler. Naast de flora zijn tevens enkele diersoorten in het Park volledig van slag, zoals de edelherten. Het gewei van de edelherten is normaal pas eind juli uitgegroeid. Dit jaar is dat echter al zo’n drie weken eerder het geval. Ter voorbereiding op de aanstaande bronsttijd zijn de edelherten al ruim een week geleden begonnen met het vegen van hun geweien. En of dit alles nog niet genoeg is, blijkt één van de hennen van de korhoenders dit jaar op een tweede legsel te broeden. Dit is iets dat nog niet eerder is waargenomen bij de korhoenders in het Park.

Een verklaring voor het bovenstaande is niet direct te noemen. Wellicht is het uitzonderlijk droge en zonnige voorjaar verantwoordelijk voor de verschuivingen in de natuur. Volgens het KNMI was het voorjaar van 2011 het droogste en zonnigste ooit.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft niet voor niets de naam een museum van landschappen te zijn. Met ruim 40 kilometer fietspad en de 1700 unieke, gratis Witte Fietsen komt elke fietsliefhebber in het Park aan zijn trekken. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een grotendeels (90%) subsidieonafhankelijke exploitatie. Het Park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het natuurmuseum Museonder, het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Het Park wordt jaarlijks bezocht door ruim 500.000 betalende bezoekers. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en is onderscheiden met de Greenkey.