Zomerse sferen in NP De Hoge Veluwe

Vrijdag 01 juli 2011

HOENDERLOO – Deze zomer is er voor kinderen en volwassenen weer van alles te beleven in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Wandelen, fietsen, genieten van muziek en wild zien: het Park biedt bezoekers ook dit jaar weer een palet aan mogelijkheden.

Jachthuis Sint Hubertus

Elke maandag in juli en augustus combineert de architectonische excursie ‘Jachthuis Sint Hubertus binnen en buiten’ een rondleiding door het Jachthuis Sint Hubertus met een wandeling door het terrein rondom het Jachthuis. Architect Berlage had met zijn ontwerp een totaalkunstwerk voor ogen: hij ontwierp zowel het interieur als het exterieur. Zo ontstond er een uniek geheel. Vooraf reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk.

Kinderactiviteiten

Ook kinderen kunnen volop genieten van leuke en spannende activiteiten. Voor kinderen die van avontuur houden organiseert het Park het Kindersafarikamp op verschillende data in juli en augustus. Kinderen blijven dan een nachtje slapen in het Park en gaan met boswachter Henk Ruseler ’s avonds en ’s ochtends op ontdekkingstocht. Ook kunnen de jonge bezoekers deelnemen aan de Familiewandeling. Een leuke wandeling met aan het eind een pannenkoek als beloning. De Familiewandeling vindt elke woensdag en donderdag in juli en augustus plaats. Verder organiseert het Park iedere dinsdagmiddag kinderrondleidingen in het Jachthuis Sint Hubertus. Zo leren kinderen op een speelse manier de geschiedenis van het Jachthuis kennen.

Ontdek het Park in de ochtend- of avonduren

Tijdens de zwerftocht ‘Vroeg uit der veren’ kunnen deelnemers het Park voor openingstijd verkennen. Aan het einde van de tocht staat er een ontbijt klaar in Restaurant De Koperen Kop. Vroeg uit de veren vindt elke zondag in juli en augustus plaats. Voor wie een ochtendwandeling te vroeg vindt, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een Avondwandeling. Vanaf Ingang Schaarsbergen kan op enkele woensdagen in juli en augustus een wandeling worden gemaakt door de verschillende landschappen van het Park. Liever fietsen? Dat kan ook. Op verschillende donderdagen in juli en augustus kan het Park onder leiding van een gids op de fiets worden verkend.

Wild zien

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend om zijn grote wildzichtbaarheid. In het Park bevindt zich een aantal wildobservatieposten die alleen met een gids te bezoeken zijn. Tijdens de Wildkanselexcursie die iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag gehouden wordt in de maanden juli en augustus, krijgen bezoekers de kans om wild te zien en leren zij over het gedrag en de leefwijze van de belangrijkste dieren van het Park.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe onderscheidt zich van andere natuurgebieden in Nederland door het vroege aanbreken van de bronsttijd van edelherten. Tijdens de bronsttijd strijden de herten om de gunsten van de hindes. Dit gaat gepaard met het mysterieuze burlen en het imponeren van hun rivalen door middel van lichaamskracht. Tijdens één van de dagelijkse bronstexcursies in september kunnen bezoekers dit geweldige spektakel van dichtbij meemaken.

Muziek

Iedere eerste zondag van de maand laat Jachthoornblazersgroep De Overlopers het karakteristieke geluid van de jachthoorn over het Marchantplein schallen. Deze groep, die al vier keer op rij keer Nederlands kampioen is geworden, maakt van elke toon een feest voor het oor. Ook Big Band Triple B laat een vrolijke noot horen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een grotendeels (90%) subsidieonafhankelijke exploitatie. Het Park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het natuurmuseum Museonder, het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Het Park wordt jaarlijks bezocht door ruim 500.000 betalende bezoekers.

Praktische informatie

Voor de meeste activiteiten en excursies is reserveren noodzakelijk. Dit kan via www.hogeveluwe.nl. Tevens kan op deze website uitgebreide informatie over alle activiteiten en excursies worden gevonden.