Zwoele Zwijnenexcursie

Praktische informatie

Data: 2, 17 en 23 november 2024
Tijdstip: 13.30 - 15.30 uur
Locatie: de excursie start bij het Museonder
Prijs: volwassene € 6,00 per persoon, kind 6-13 jaar € 3,00 (excl. entree Park)
Reserveren is noodzakelijk

Wandel- en/of Fietsexcursies

In de herfst en winter is de paartijd van het wilde zwijn. Deze periode, ook wel de rauschtijd genoemd, is de tijd waarin de mannetjes elkaar bestrijden om de gunsten van de dames, wat er soms heftig aan toegaat. 

Wanneer de zwijnen zich in de vroege herfst vol hebben gegeten aan eikels en kastanjes breekt voor hen een van de meest belangrijke perioden van het jaar aan, de paartijd. Deze periode, ook wel de rauschtijd genoemd, start in oktober en duurt tot in februari. De keilers zijn dan vaak verwikkeld in opstootjes waarbij het er heftig aan toe kan gaan. Niet zelden vallen er gewonden of doden tijdens de onderlinge gevechten. Maar het gaat wel ergens over want als de paring lukt worden zo'n 115 dagen later de biggetjes geboren. Afhankelijk van het voedselaanbod worden er meer vrouwtjes of mannetjes geboren om zo het voortbestaan van de groep veilig te stellen. 

Tijdens de Zwoele Zwijnenexcursie neemt onze natuurgids u mee om de leefomgeving en sporen van wilde zwijnen op te zoeken en het (liefdes)leven van deze bijzondere dieren uit te lichten.  

Kijk in de praktische informatie op welke data deze activiteit wordt georganiseerd. Klik op de onderstaande button en selecteer de gewenste datum in de agenda om deze activiteit te boeken.