Nachtzwaluw

De nachtzwaluw is een vogel uit de familie van de nachtzwaluwen.

Het is dus geen familie van de bij ons bekendere zwaluwsoorten. Hij wordt ook wel geitenmelker genoemd omdat hij er vroeger door boeren van werd verdacht 's nachts de melk uit de uiers van geiten te drinken. Zijn brede bek versterkte dat vermoeden. Maar in werkelijkheid heeft hij die alleen om in het donker prooien zoals nachtvlinders te kunnen vangen.

De volwassen nachtzwaluw is grijzig en kastanjebruin gestreept. De witte vlekjes op de vleugeltoppen en witte uiteinden van de staartveren zijn kenmerkend voor het mannetje.

De nachtzwaluw is actief bij schemer. Zijn zang is een opvallend, trillend geluid dat de vogel na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost, ten gehore brengt. Overdag zit de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is hij nauwelijks op te merken.

De nachtzwaluw, die broedt in heidevelden en halfopen bossen, overwintert in Afrika en soms zelfs in Zuid-Afrika. In het Park leeft de nachtzwaluw in de half open grove dennenbossen met een afwisseling van heidevelden. 

Bekijk ook