50 Jaar Witte Fiets

Praktische informatie

Data: zaterdag 18 mei 2024
Tijdstip: 10.00 - 17.00 uur 
Locatie: Evenemententerrein
Prijs: gratis (excl. entree Park)
Reserveren is niet nodig

Sportief Evenementen

Nadat het wittefietsenplan van de anarchistische protestbeweging Provo in 1967 in Amsterdam sneuvelde, startte in mei 1974 op De Hoge Veluwe een proef met 50 gratis te gebruiken Witte Fietsen. De Witte Fiets was al gauw niet meer weg te denken uit het Park en anno 2024 worden de nu 2000 exemplaren dagelijks gebruikt. Op zaterdag 18 mei vieren we het 50e jubileum van de inmiddels iconische Witte Fiets.

PROGRAMMA JUBILEUMDAG 50 JAAR WITTE FIETS
Het jubileum wordt een feestelijk gebeuren in het centrum van het Park. Op het evenemententerrein wordt voor het hele gezin een ludieke Witte Zeskamp georganiseerd, waarbij de Witte Fiets, Witte Slee en Witte Rolstoel zeker niet gaan ontbreken. Daaromheen zijn er leuke en lekkere activiteiten zoals het zelf bij elkaar trappen van een gezonde smoothie en een keur aan oud-Hollandse spelen. 

Rondom de Fietsenherstelplaats is een foto-expositie ingericht en vanuit het centrum start een informatieve fietsrally. De vooraf te reserveren Smakelijke Spakenroute combineert een mooie fietstocht door het Park met culinaire stops bij het Park Paviljoen, Jachthuis Sint Hubertus en Theehuis de Kemperberg. Op deze dag is er een bijzondere rol weggelegd voor originele leden van de Provo-beweging. 

Provincie Gelderland wil dat jong en oud, en iedereen daar tussenin, veilig en plezierig kan fietsen. Het programma Doortrappen helpt oudere fietsers bij het zo lang mogelijk veilig én plezierig te blijven fietsen. Hiervoor is tijdens de jubileumdag een fietscoach aanwezig. Kijk voor meer informatie op doortrappen.nl/gelderland 

ActiviteitTijd
Smakelijke Spakenroute lang10.00 – 12.00 uur
Smakelijke Spakenroute kort10.00 – 14.00 uur
Witte Fietsen zeskamp11.00 – 17.00 uur
Oud Hollandse spelen11.00 – 17.00 uur
Fietsrally11.00 – 17.00 uur
Opening Expositie 50 Jaar Witte Fiets11.30 uur
Huifkartocht door het Park12.00 – 16.00 uur

 

CROWDFUNDING: EEN WITTE FIETS VOOR IEDEREEN
Het gebruik van de Witte Fiets is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor mensen die minder mobiel zijn en hierdoor niet (meer) zelf kunnen fietsen, hebben we een aantal rolstoelfietsen. Deze zijn, net als de Witte Fiets, gratis te leen tijdens een bezoek aan het Park. De rolstoelfietsen worden bijna dagelijks gebruikt en zijn daarom aan vervanging toe. Daar roepen we de hulp van onze bezoekers bij in middels een crowdfunding. 

Help mee!