Paardrijden

Net als stichters Anton en Helene Kröller-Müller dat zo graag deden, kunt ook u De Hoge Veluwe ontdekken vanaf de rug van een paard.

Het Park heeft een ongeveer 45 kilometer lang ruiterpadenstelsel met 13 knooppunten. Door middel van de knooppunten kunt u veilig uw eigen route uitstippelen. U kunt uw buitenrit starten bij één van de drie ingangen: Otterlo, Hoenderloo of Schaarsbergen. De routes zijn gemarkeerd met paaltjes, voorzien van een afbeelding met een hoefijzer.

Te paard wild zien

De kans op het zien van grofwild (edelhert, wildzwijn, moeflon en ree) tijdens uw rit over De Hoge Veluwe is aanwezig, want wild vlucht minder snel voor mensen als deze te paard zitten. Vanaf het ruiterpad tussen knooppunt 8 en 9 (langs de westkant van het Bosje van Staf) zijn nogal eens moeflons en edelherten op de vlakte te zien. Maar ook in andere delen van het Park heeft u, vooral in de ochtend of late middag, kans op een ontmoeting met grofwild. 

Wild vlucht minder snel voor mensen als deze te paard zitten

Rijden met een aanspanning

Ook met een aanspanning kunt u het Park verkennen. De ruiterpaden zijn daarvoor minder geschikt, maar u kunt ook een tocht maken over de rustige autowegen van het Park.

Wanneer u met uw paard het Park betreedt, betaalt u naast uw eigen entree een toeslag voor uw paard. Klik hier voor de entreeprijzen. U krijgt dan een ruiterkaart met daarop een ruiterpadenstelsel met 13 knooppunten. Deze geven u de gelegenheid om naar wens korte of langere tochten te maken; u stelt uw eigen ruiterroute samen.

Heeft u zelf geen paard? Bij Stal Mansour, gelegen vlakbij de ingang van het Park in Schaarsbergen, kunt u een paard huren (alleen onder deskundige begeleiding en voor gevorderde ruiters).

Wat u verder nog moet weten

Ruiterregels

Rijden is toegestaan op alle paden in het Park m.u.v. de halfverharde wandelpaden (Berlagewandeling, Belevingsroute, Landschappenpad).  

Parkeren

Er zijn een aantal parkeerplaatsen in Het Park geschikt voor het parkeren van een auto met trailer. Dit zijn de Gymnasiumvallei, de grote parkeerplaats bij het Jachthuis Sint Hubertus en de busparkeerplaatsen in het Centrumgebied. Op andere plekken parkeren mag ook, mits ander verkeer niet gehinderd wordt en geen wegen of paden geblokkeerd worden. 

Aanbindplaatsen

Er zijn aanbindplaatsen bij:

  • Het Parkrestaurant in het Centrum van het Park, direct achter het Park Paviljoen (met watervoorziening).
  • Ten zuiden van het Centrum bij het Pampelse Zand.
  • In het zuiden van het Park bij Theehuis de Kemperberg (met watervoorziening).
  • Naast het terras van de Theekoepel bij het Jachthuis Sint Hubertus (met watervoorziening).
  • ​In het zuiden van het Park bij de Wildbaanweg ter hoogte van het Reemsterbos (nabij knooppunt 10) (geen watervoorziening).

Wildroosters

U komt tijdens uw tocht regelmatig een wildrooster tegen. Ga hier nooit overheen, maar gebruik het hek naast het wildrooster.  

Bekijk de kosten voor ruiter en paardBezoekers met trailer betalen wel voor de auto en niet voor het paard in de trailer.

Komt u met een huifkar?  Voor kleine huifkarren (met ruimte tot 8 personen)  betaalt u voor één paard en alle inzittenden. Voor meerdere paarden hoeft u in dit geval niet te betalen.Voor een grote huifkar (met ruimte voor meer dan 8 personen) betaalt u alleen voor uw gezelschap. Voor de paarden worden geen kosten in rekening gebracht.

Jaarkaarthouders te paard

Houders van een Jaarkaart met auto/motor kunnen hun paard gratis meenemen. Houders van een Jaarkaart zonder auto/motor kunnen bij de ingangen van het Park een toegangsbewijs kopen voor het paard.