Werken bij het Park met Marlies van der Leeuw

Marlies van der Leeuw werkt sinds oktober 2016 voor het Park. Ze heeft een bijzondere carrièreswitch gemaakt; ze is begonnen op de financiële afdeling en heeft na enkele jaren de overstap gemaakt naar de afdeling Bezoekersmanagement. Met veel plezier werkt ze tegenwoordig als eerste aanspreekpunt voor bezoekers bij de ingangen en de informatiebalies van het Park. Wat maakt het werk voor haar zo bijzonder, en waar haalt ze haar voldoening uit?  

Waarom ben je voor het Park gaan werken?

Mijn man en ik waren al jaren Beschermer van het Park. We kwamen -en komen- er graag en genoten altijd enorm van de diverse landschappen. Ik zag op Facebook een oproep voor een vacature bij de financiële administratie. Ik wist natuurlijk al dat ik het Park ontzettend mooi vond en wilde graag een poging wagen om hier te gaan werken. Dat is gelukt!

Wat heb je hiervoor gedaan?

Ja, misschien wel opmerkelijk om van financiële administratie over te stappen naar Bezoekersmanagement. Hiervoor heb ik 32 jaar met cijfers gewerkt, ik ben dus ook begonnen op de financiële administratie van het Park. Na drie jaar ben ik overgestapt naar de afdeling Bezoekersmanagement. Het is ontzettend leuk dat ik nu met mensen bezig ben, van allerlei pluimage. Ik wist in eerste instantie niet eens of ik daar goed in was, maar wilde het graag proberen en het leek me leuk. Ook wilde ik heel graag bij het Park blijven werken, een fijne werkgever in een fantastische omgeving. Waar maak je nou mee dat er op je werkplek zo maar een ree voorbij komt lopen?

Waar maak je nou mee dat er op je werkplek zo maar een ree voorbij komt lopen?

Wat doe je als Medewerker Bezoekersmanagement?

Ik ben het eerste aanspreekpunt van bezoekers in het Park, ik ontvang mensen, verkoop kaartjes en geef informatie. Ik werk zowel bij de ingangen als bij de informatiebalies in het Museonder en Park Paviljoen. Bij de infobalie heb je doorgaans meer tijd om uit te leggen en te vertellen, bij de ingangen is het soms zo druk, dat je niet toe komt aan het delen van meer informatie. Wandelingen aanbevelen vind ik bijvoorbeeld heel leuk om te doen, als er tijd is.

Ik haal voldoening uit bezoekers die gezellig naar me toe komen en na afloop nog even bij me terugkomen om te bedanken. Zo was er een dame die ontzettend blij was dat nu in coronatijd de toiletten nog open zijn in het Park, en mij bedankte omdat ik dat aan haar had verteld. Het is heel fijn om op die manier te kunnen bijdragen aan de ervaring van de bezoeker. Het liefst heb je natuurlijk dat bezoekers een volledige Hoge Veluwe beleving hebben en alles zien en meemaken wat het Park te bieden heeft, het is extra fijn als dat ook het geval is.

Wat maakt het werken in het Park zo leuk?

Je krijgt te maken met verschillende soorten bezoekers; mensen die voor het Kröller-Müller Museum  komen hebben bijvoorbeeld een heel ander doel voor hun bezoek, dan mensen die komen wandelen in het Park. Deze museumbezoekers zijn doorgaans anders gekleed dan de mensen die voor de natuur komen. Zeker in het hoogseizoen ben je verantwoordelijk voor een goede doorstroom; je wil bezoekers goed en snel helpen. Daarnaast heb je regelmatig een kaartcontroleur die je moet aansturen, je verkoopt boekjes met informatie, plattegronden, je helpt mensen met vragen ... Je moet er wel tegen kunnen om regelmatig de benen onder je lijf vandaan te lopen.

Het werk is afwisselend, leuk, uitdagend; ik krijg er energie van. Als ik tegenwoordig moe naar huis ga, ben ik moe maar voldaan. Eenmaal thuis ben ik daar weer zo overheen. Vroeger ging ik na mijn kantoorwerk af en toe bekaf naar huis, met een nek en schouders die vast zaten. Dat heb ik nu nooit meer, ik ga voor mijn gevoel helemaal niet naar mijn werk, maar gewoon wat leuks doen. Dat vind ik heel erg gaaf.

Wat maakt je functie bijzonder?

Een heleboel! Gezellige reacties van bezoekers, grapjes maken, blije mensen. Leuk contact met mensen, van jong tot oud. Ik herinner me bijvoorbeeld een klein jongetje die met oma en verrekijker het Park in ging. Hij wilde graag vogels kijken, waar ik ze veel plezier en succes bij wenste. Aan het eind van de dag had hij geen vogels gezien, maar zwaaide wel heel vrolijk naar me op zijn weg naar huis. Ook was er eens een meneer die vertelde dat het die dag zijn trouwdag was en dat hij zijn vrouw een dagje Hoge Veluwe cadeau had gedaan. ’s Ochtends had hij haar koffie en ontbijt op bed gebracht, waarna hij haar mee had genomen naar het Park.

Je werkt als Medewerker Bezoekersmanagement zowel bij de informatiebalies als de ingangen, dat maakt het werk afwisselend en leuk. Bij de ingangen is het meestal lekker druk, de tijd gaat snel. De informatiebalie is leuk omdat dat je meer tijd kan nemen om goed te informeren. Je krijgt veel verschillende vragen; inhoudelijk over de bedrijfsvoering van het Park, over de natuur, de activiteiten die we organiseren, de wandel- en fietspaden en het museum. Ik vind het erg leuk om mensen hier over te informeren.

En ... het verveelt nooit om ’s ochtends vanuit Hoenderloo het Park binnen te rijden naar het centrum. Dat blijft genieten!

Het verveelt nooit om ’s ochtends vanuit Hoenderloo het Park binnen te rijden naar het centrum.