De Hoge Veluwe podcasts

Een vierdelige podcastreeks door Vincent Bijlo en Hein van Beek

Cabaretier/schrijver Vincent Bijlo en Hein van Beek, schrijver/huismeester van Jachthuis Sint Hubertus, maken u in een vierdelige podcastreeks deelgenoot van het vele moois dat er op De Hoge Veluwe te beleven is. Dat doen ze samen met kundige gasten.

Vincent Bijlo komt al zijn leven lang met enige regelmaat op De Hoge Veluwe. Daar staat immers Jachthuis Sint Hubertus, ontworpen door zijn overgrootvader, H.P. Berlage. Hoe is het Jachthuis er ooit gekomen? Wie waren Anton Kröller en zijn echtgenote Helene Kröller-Müller, aan wie we Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum te danken hebben? Welke landschappen en andere gebouwen treffen we aan in dit unieke natuurgebied?

Bijlo en zijn co-host Hein van Beek praten erover met rondleiders Leo van Klaveren en Kiek Klappe, en boswachter Henk Ruseler. 

Muziek: Kilian van Rooij

De Hoge Veluwe Podcast is ook te beluisteren via de gebruikelijke podcastplatforms; Spotify, Google, Deezer, Apple en podcastluisteren.nl. 

Luister hier De Hoge Veluwe podcast

Aflevering 4: De andere gebouwen

17 mei - We beginnen deze afleveringen tussen de muren van het museum dat nooit gebouwd werd. Het Kröller Müller Museum dat wij nu kennen was eigenlijk bedoeld als overgangsmuseum. Niets herinnert daar nog aan, het is een volwaardig museum met een unieke kunstcollectie en een beeldentuin. Vervolgens gaan we ondergronds in het Museonder. Alles dat zich ondergronds afspeelt in het Park is hier te bekijken. We eindigen in het nieuwe Park Paviljoen, de plaats voor lunch, diner en het kopen van producten die in het Park gemaakt worden. Met Henk Ruseler, Hein van Beek en Vincent Bijlo. Muziek: Kilian van Rooij. Eindmix: Arno Peeters

Luister aflevering 4

Aflevering 3: De landschappen

10 mei - Boswachter Henk Ruseler voert ons langs de verschillende landschappen op De Hoge Veluwe. We beginnen in het midden, op De Pollen, een immense zandvlakte met dennen aan de randen. Zo zag een groot deel van De Hoge Veluwe er uit toen Anton Kröller er in 1909 zijn oog op liet vallen.Daarna gaan we naar het Hertenbos, aangeplant aan het eind van de negentiende eeuw, we bezoeken de achtstammige eik in Hoog-Baarlo, we betreden het Deelense Veld en we eindigen bij de graven van Anton Kröller en Helene Kröller-Müller.
Met Henk Ruseler, Hein van Beek en Vincent Bijlo. Muziek: Kilian van Rooij. Eindmix: Arno Peeters

Luister aflevering 3

Aflevering 2: Rondleiding door Jachthuis Sint Hubertus

3 mei - Rondleider Kiek Klappe neemt ons mee door Jachthuis Sint Hubertus. We beginnen voor de ingang, waar de zijvleugels ons omringen. Bijlo herinnert zich de eerste keer dat hij hier was, met zijn oma, de dochter van architect H.P. Berlage, de ontwerper van dit huis. Het ademt sereniteit en symmetrie. De meubels staan op een vaste plaats, alles is hier op elkaar afgestemd. Het gebouw is meer dan een gebouw, het is een kunstwerk. Van de schemerige, mysterieuze hal tot de 30 meter hoge toren in het midden. Je kan er in omhoog met een lift, de oudste elektrische lift in een Nederlands woonhuis. Die moeten we natuurlijk proberen. Wat een kleuren in dit pronkhuis, wat een sfeer, wat een licht.
Met Kiek Klappe, Hein van Beek en Vincent Bijlo. Muziek: Kilian van Rooij. Eindmix: Arno Peeters

Luister aflevering 2

Aflevering 1: De Kröllers 

26 april - In deze aflevering zitten we in de werkkamer van Anton Kröller, op de begane grond van Jachthuis Sint Hubertus, met uitzicht over de grote vijver. Dit is de kamer waarin Kröller op 5 december 1941 overleed, na een leven waarin hij heel veel geld verdiende met de handel in graan, ijzererts, hout en steenkolen. Een groot deel van dat geld investeerde hij samen met zijn vrouw Helene in grondaankopen en in kunst. Aan dit stel hebben we het Nationale Park en het museum te danken. We bespreken hun leven, dat lang niet altijd over rozen ging, Helene's enorme passie voor moderne kunst, het realiseren van het Jachthuis door architect Berlage, de economische crisis van de jaren '30 van de twintigste eeuw en de uiteindelijke stichting van het Park en het museum.
Met: Vincent Bijlo, Hein van Beek en rondleider Leo van Klaveren.
Muziek: Kilian van Rooij. Eindmix: Arno Peeters

Luister aflevering 1