Broedende hop in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Maandag 22 juli 2024

Bijzonder nieuws uit Het Nationale Park De Hoge Veluwe: afgelopen voorjaar broedde er een hop. De jongen zijn inmiddels uitgevlogen. Zij vliegen op dit moment, samen met de volwassen hop, nog rond in het Park.

De hop is een trekvogel die in Nederland van maart tot en met mei en van augustus tot en met oktober als doortrekker soms te zien is. De vogel staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten weergegeven als ‘Verdwenen in Nederland’, omdat de hop als broedvogel rond 1950 uit ons land verdween. Inmiddels is de vogel bezig met een voorzichtige terugkeer. In 2022 waren er 7 broedparen in ons land. En dit jaar was er dus een broedende hop in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Om verstoring van het broedproces te voorkomen, wordt het nieuws bewust nu pas naar buiten gebracht.

Open cultuurlandschappen
De hop leeft voornamelijk in (half)open gebieden, van open bossen tot grassteppen en woestijnachtige omgevingen. De open cultuurlandschappen in het Park zijn bij uitstek geschikt voor deze vogel, omdat open gebieden met genoeg voedselaanbod noodzakelijk zijn om een geslaagd broedsel te realiseren. Om te nestelen gebruikt de hop oude spechtengaten.

Terugkeren
Nu de hop het Park heeft ontdekt als geschikte broedplaats, is de kans aanwezig dat deze volgend broedseizoen weer terugkeert. Ook is het mogelijk dat de jonge vogels blijven terugkomen naar het Park. De uitgevlogen jongen en de volwassen hop vliegen op dit moment nog rond in het Park. De vogels zijn te herkennen aan hun roodbruine verenkleed, met zwart-wit gestreepte vleugels. Ze hebben een grote kuif, die ze opzetten om te communiceren.