560.000 betalende bezoekers voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe in 2023

Dinsdag 09 januari 2024

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe is verheugd dat zij in het afgelopen jaar 560.000 betalende bezoekers mocht verwelkomen. Dat zijn er 10.000 meer dan het jaar ervoor. Het in het Park gelegen Kröller-Müller Museum ontving 275.000 gasten. Het gaat om voorlopige cijfers: de definitieve getallen worden later deze maand bekend.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is uniek in de wereld door de combinatie van natuur en kunst. Het is dé plek om rust te ervaren, bijzondere landschappen te ontdekken en belangrijke architectonische rijksmonumenten, zoals Jachthuis Sint Hubertus, te bekijken.

Het Park is voor haar voortbestaan vrijwel geheel afhankelijk van betalende bezoekers. De entreegelden stellen de stichting in staat om 5.400 hectare aan bijzondere landschappen, met zeldzame fauna en flora, te beheren en beschermen. Daarnaast blijft het Park innoveren op het gebied van goede recreatieve voorzieningen en een aantrekkelijk activiteitenaanbod voor bezoekers.

 

Balans tussen ecologie en economie

De bijzondere natuur en de rust zijn voor veel bezoekers dé redenen om het Park te bezoeken. Om de kwaliteit van het parkbezoek en de instandhouding van de landschappen te waarborgen, werkt het Park al jaren op basis van een goede balans tussen ecologie en economie. Zonering binnen het Park is hierbij van belang: het overgrote deel van het Park valt onder de rustige zone, waar bezoekers het landschap kunnen ervaren. Het centrumgebied rondom het Park Paviljoen, het Museonder en het Kröller-Müller Museum is veruit het drukst. Door de bezoekers te centreren in het centrum, blijft de rust elders gewaarborgd en vindt er minder verstoring plaats.

 

Beschermde en zeldzame soorten

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het speelt een cruciale rol in het Nederlandse Natuurnetwerk en is een belangrijk onderdeel van het Europese Natura2000 netwerk. Dankzij het zorgvuldige en systematische beheer heeft het Park een grote diversiteit aan biotopen, met vele beschermde en zeldzame soorten zoals de klokjesgentiaan, de boommarter en de heidezegge. Voor diverse soorten is het Park de laatste plek in Nederland waar zij voorkomen.