Inboeten van bomen in het Park

Woensdag 03 januari 2024

In de afgelopen maand zijn er ongeveer 3000 bomen aangeplant in het Park. Deze boompjes zijn ter vervanging van de bomen die niet aangeslagen zijn bij de vorige aanplant, dit wordt ook wel inboeten genoemd.

De bomen zijn voornamelijk aangeplant binnen de rasters in de buurt van Theehuis de Kemperberg in het zuiden van het Park. Ook zijn er bomen aangeplant in de omgeving van Jachthuis Sint Hubertus.
Twee jaar geleden hebben we in het zuiden van het Park binnen deze rasters al bomen aangeplant. Een gedeelte hiervan is niet aangeslagen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals droogte, teveel zon of juist een te dicht kronendak.

De bomen die aangeplant zijn als inboet en bij de aanplant van twee jaar geleden, zijn ter vervanging van de fijnspar. De fijnsparren waren op deze plekken vooral doodgegaan door extreme droogte in de zomer waarna de letterzetter de genadeklap gaf.
De letterzetter is een insect dat gangen boort onder de bast van een verzwakte, gevelde of stervende boom. Fijnsparren zijn het meest gevoelig voor deze insecten. Als ze door de droogte verzwakt zijn en vervolgens aangetast worden door de letterzetter kan de bast afvallen en de boom sterven.

Inkuilen voor de aanplant

Afhankelijk van het aantal, kan het aanplanten van de bomen een klus zijn van een aantal dagen tot zelfs weken. Om te voorkomen dat de wortels uitdrogen kuilen we de geleverde bomen eerst in. Het uitdrogen van de wortels kan er namelijk voor zorgen dat ze doodgaan voor de aanplant. Voor het inkuilen graven we een diepe geul, in de geul plaatsen we vervolgens de wortels. Vervolgens bedekken we de wortels met grond, zo staan de boompjes goed tot dat ze aan de beurt zijn om aangeplant te worden.

Inboeten

Bij het inboeten planten we dezelfde soorten bomen aan als we al eerder aangeplant hebben binnen deze rasters. Dat zijn de volgende soorten: boswilg, gewone esdoorn, wintereiken, hazelaars, tamme kastanje, ratelpopulier, veldesdoorn, elsbes en de zoete kers.

We hebben voor deze soorten gekozen omdat deze passen bij de bodem van het Park. Daarnaast bezitten deze boomsoorten eigenschappen die ten goede komen van de bodem en de biodiversiteit. Tevens zijn dit klimaatbestendige soorten, dit is van belang voor de ontwikkeling van het bos voor in de toekomst.