Witte Fietsen naar Marokko

Dinsdag 03 januari 2023

Jaarlijks worden 400 Witte Fietsen afgeschreven en geschikt gemaakt voor een tweede leven in het buitenland. Door wisselende ervaringen in landen als Estland, Slowakije, Kenia en de Galapagoseilanden en door de noodgedwongen stopzetting van het gratis luchttransport door KLM (het Park is KLM heel dankbaar voor de jarenlange hechte samenwerking), besloot het Park zich te gaan richten op Marokko. Met Marokko heeft Nederland eeuwenlange banden en Nederland telt 400.000 Marokkaanse Nederlanders. De fietsen worden eerst opgeknapt en schoongemaakt en gaan in goede staat op transport over de weg. Op de plaats van bestemming worden ze ingezet voor diverse sociale projecten en krijgen een duurzaam tweede leven.

Collège Lycée Abbas Al-Msaadi (Béni Leit, Marokko)

Op 24 mei 2022 zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst 300 Witte Fietsen overgedragen aan de leerlingen van het Collège Lycée Abbas Al-Msaadi in het Noord-Marokkaanse Béni Leit (provincie Tetouan), dat pal naast het Parc National Bouhachem ligt. In dit park, dat 33.000 hectare groot is, woont een groot aantal van de leerlingen. Vaak op een flinke afstand. Dankzij de witte Hoge Veluwe fietsen is hun reistijd aanzienlijk verkort hetgeen hun schoolresultaten zeker ten goede komt. De leerlingen krijgen de fietsen in bruikleen. In de zomervakantie worden de fietsen in het park aan eco-toeristen ter beschikking gesteld. Mostafa El Filali, bestuurder van de in Nederland gevestigde Stichting Kantara, bemiddelde inzake deze overdracht. Kantara zet zich in voor een duurzame wereld, met als doel een brug te slaan (Kantara is Arabisch voor brug) tussen Nederland en Marokko op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling. El Filali en zijn adviseur Peter de Lange waren bij de overdracht namens Kantara aanwezig.

Marouane Benayyad, voorzitter van de Association Éducation et Développement en een groot aantal andere officials gaven acte de présence, net zoals Hoge Veluwe-directeur Seger van Voorst tot Voorst, Fred Duijn, de plaatsvervangend Nederlandse ambassadeur in Marokko en Joris Mansoer, die het Ministerie van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigde. Van Voorst tot Voorst benadrukte het grote belang van goede bereikbaarheid van scholen voor kinderen en de bijzondere samenwerking die De Hoge Veluwe nastreeft met enkele Marokkaanse nationale parken. Denk daarbij aan beheer, ecotoerisme en het ontwikkelen van verdienmodellen.

De dagen er op bezochten Van Voorst tot Voorst, El Filali en De Lange de stad Stehat, met als doel zich te verwittigen of Stehat een geschikte kandidaat is voor een volgende donatie van fietsen. Stehat is een kleine stad aan de Middellandse Zee. Ook in Stehat bevinden zich scholen met leerlingen die dagelijks vele kilometers moeten lopen. Stehat heeft een grote potentie voor (eco)toeristische activiteiten. Als u vanuit Stehat het Rifgebergte inloopt is de natuur direct indrukwekkend. Al snel komt u in een gebied dat Kannar heet (Quad El Kannar), een schitterend gebied om te lopen en te fietsen. Men is gestart met het aanleggen van een geasfalteerde weg van Stehat naar Kannar. Dit maakt het mogelijk het gebied per fiets te bereiken. Kannar is de poort van Parc National de Talassemtane, een 58.000 hectare groot nationaal park met een hoge biodiversiteit. Dit park ligt aan de oostelijke kant dicht bij het Parc National Bouhachem. Beide parken vormen, samen met de omliggende gebieden een unieke ecologische zone met het zuidoostelijke deel van Spanje. Unesco is betrokken bij het beheer en ontwikkeling van dit interessante gebied. De in historische opzicht bijzondere stad Chefchaouen, waar toerisme al enigszins ontwikkeld is, ligt centraal tussen beide steden. U loopt in een paar dagen van het ene park naar het andere, met onderweg een interessant palet aan verblijfsaccommodaties en aantrekkelijke eetgelegenheden. Alles bij elkaar opgeteld een gebied om vanuit de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-gedachte (MVO) als Hoge Veluwe aan bij te dragen.