Wilde inheemse appelbomen

Dinsdag 03 januari 2023

De inheemse wilde appel in Nederland is zwaar bedreigd, er zijn nog maar weinig wilde appelbomen in Nederland. In het Park hebben we zeven inheemse wilde appelbomen waarvan we weten dat het genetisch materiaal al heel oud is. Er zaten wel appels aan deze bomen, maar er onstonden geen volwassen bomen. Om het aantal wilde appelbomen te vergroten, zijn we bomen gaan kweken van de zaadjes van deze bomen in het Park. Dit is begonnen als een weddenschap tussen één van de boswachters en secretaresses van stafdiensten, bezoekersmanagement en bedrijfsvoering om te zien wie als eerste de zaadjes tot een boompje op konden kweken. Met als doel om de populatie wilde appelbomen te vergroten in het Park.

 

 

Van zaadje tot boompje

De secretaresses hebben via google gezocht hoe een appelboompje gekweekt moet worden. Eerst moeten de appels ontpit worden en daarna moesten deze zaadjes drogen in een bak met tissues in de koelkast. Na een week of zes hebben zij de zaadjes eruit gehaald en in potten met potgrond gestopt. In het voorjaar van 2020 begonnen deze boompjes op te komen en zijn de boompjes in de vensterbank gezet. Tijdens corona zijn de boompjes mee naar huis genomen om deze verder te verzorgen. Na de lockdown zijn ze weer terug naar het Park gegaan. De appelboompjes van de boswachter zijn met gebiedseigengrond in een pot geplaatst. Deze hebben buiten gestaan en alleen tijdens de droogte van de zomer extra water gehad. De boompjes die binnen stonden zijn een stuk groter dan de boompjes die buiten stonden. De eerste lichting boompjes zijn in de moestuin van het Park geplaatst.

Herhaling kweek appelboompjes

In het najaar van 2020 zijn er meer appelboompjes geweekt en ook in 2021 is dit herhaald maar dan met veel grotere aantallen. Zowel de appelbomen die gekweekt zijn in potgrond als in gebiedseigengrond zijn naar buiten gegaan bij het dienstgebouw. Hier werden ze beschermd tegen vraatschade, maar er werd alleen water gegeven bij droogte tijdens de zomer. Het is goed te zien dat de wilde appelbomen het beter doen in potgrond dan in gebiedseigengrond. De boompjes in de potgrond hebben het makkelijk gehad, maar de vraag is hoe gaan ze het doen op de locatie in het bos.

Aanplanten van wilde appelbomen

De wilde appelbomen van de laatste kweek zijn vorige maand geplaatst in het Park. Hiervan zijn er 54 appelbomen aangeplant in het Otterlose bos binnen een groot raster, waarvan 36 in een onderzoeksplot zijn aangeplant en 18 buiten het onderzoeksplot, maar wel binnen het raster. Het raster zorgt ervoor dat het roodwild de bomen niet aanvreten en de zwijnen de grond niet om kunnen vroeten. Daarnaast zijn er 20 bomen op verschillende plekken in het Park aangeplant.

Onderzoek naar de beste methode voor de aanplant van wilde appelbomen

De 36 bomen binnen het onderzoeksplot zijn onderverdeeld in 9 groepen, waarvan er steeds twee bomen aangeplant zijn die gekweekt zijn met potgrond en twee bomen die gekweekt zijn met gebiedseigengrond. Van de twee bomen is er steeds één aangeplant met steenmeel. Door bomen op beide manieren te kweken en zowel met als zonder steenmeel aan te planten kunnen we monitoren welke bomen het beter doen. De bomen die gekweekt zijn in potgrond hebben een goede start, maar kunnen het moeilijk krijgen als ze in de arme bosgrond geplant zijn. De steenmeel kan helpen met het rijker maken van de bodem. We leggen de locaties en de ondernomen stappen vast in GIS (geografisch informatiesysteem), hierdoor kunnen we zien welke bomen het goed doen en minder goed doen en hoe deze gekweekt zijn, maar ook of er steenmeel toevoegd is. Hierdoor kunnen we de appelbomen monitoren en meten welke methode het beste is om wilde inheemse appelbomen terug te laten komen.