Zwijntjes in pyjama gespot!

Donderdag 12 juli 2018

Jonge zwijntjes worden regelmatig gespot op Snapshot Hoge Veluwe. Maar ze zijn nu ook in het wild te spotten!

Daarom vertellen we jullie graag meer over deze schattige knuffelbeestjes in pyjama.

Met tips hoe je ze in het wild kan spotten. 

Een groep jonge zwijntjes. Klik hier om de hele fotoserie op Snapshot Hoge Veluwe te zien.

In april en mei werpen de wilde zwijnen op de Hoge Veluwe hun jongen. Een zeug (vrouwtjeszwijn) kan drie tot wel twaalf jongen krijgen. Dit hangt af van de voedselsituatie en de gezondheid van het zwijn tijdens de bevruchtingsperiode. Meestal krijgt een zeug één worp per jaar, maar soms kan het zo zijn dat de moeder haar jongen vroeg verliest. In dat geval kunnen zwijnen in de zomer nog een tweede worp krijgen.

De moeder maakt een nest of ‘ketel’ voor haar jongen. Als de jongen geboren worden, zijn ze aanvankelijk kaal maar na een week krijgen ze al hun karakteristieke zwartbruin-goudgeel gestreepte vacht. Heel schattig! Hun vacht beschermd ze goed tegen kou maar helaas minder goed tegen regen en wind. De biggetjes ook wel frislingen genoemd, zijn na drie weken in staat om zelf de grond om te woelen. Want dat doen zwijnen nou eenmaal graag. De moeder zoogt de jongen daarna nog twee maanden. Ieder biggetje heeft daarbij zijn eigen vaste tepel. Na zes maanden doen de zwijntjes langzaam hun pyjama uit en krijgen ze een donkere vacht. Tussen hun eerste en tweede levensjaar worden de jonge zwijnen overlopers genoemd. Daarna, als ze volwassen zijn, worden ze keiler (mannetje) of zeug (vrouwtje) genoemd.

In een groep wilde zwijnen, een zogenaamde rotte, hebben de zeugen vaak tegelijk jongen. Het oudste geslachtsrijpe vrouwtje, de bagge, zorgt ervoor dat de bronst bij alle zeugen tegelijk begint. Aan speelkameraadjes hebben de jonge zwijntjes dus geen gebrek. Het is erg leuk om naar de spelende biggetjes te kijken. Zwijnen zijn erg sociale dieren en dat is goed te zien bij de jonge dieren.

Misschien ben je op Snapshot ook een bijzonder jong zwijntje tegen gekomen? Meestal hebben de biggen dezelfde pyjama aan maar soms zit er ook een biggetje met een bonte of zelfs helemaal witte pyjama tussen. Dit komt door kruisingen met tamme varkens uit het verleden. Soms duiken de sporen van deze kruisingen weer even de kop op en heb je dus zomaar een bont biggetje in beeld.

Een bont biggetje. Klik hier om de hele fotoserie te zien op Snapshot Hoge Veluwe.

Wil je de jonge zwijnen in het wild zien? Dan volgen hier een paar tips waarmee je het meeste kans maakt.

1.     Ga vroeg in de ochtend of tijdens de schemering. Dan is het rustiger in het bos en zijn de zwijnen actiever.
2.     Ga te voet. Te voet heb je minder kans dat je de zwijnen mist.
3.     Doe donker of onopvallende kleding aan. Met kleurrijke kleding val je op, ook bij slechtziende wilde zwijnen. Dus laat die knalgele jas of lichtblauwe rugzak maar thuis.
4.     Vergeet je verrekijker niet. De zwijnen staan vaak wat verder van de paden af. Met een verrekijker kun je ze dan veel beter bekijken.
5.     Ga tegen de wind in staan. Zwijnen kunnen slecht zien maar des te beter ruiken. Het is dus ook slim om geen parfum op te doen voordat je de deur uit gaat.
6.     Blijf rustig staan en wees stil. Als je stil bent is de kans groot dat de zwijnen niet door hebben dat je in de buurt bent. Of ze accepteren je aanwezigheid en gaan rustig door waar ze mee bezig zijn.
7.     Kom niet te dichtbij! Net als veel andere dieren (en mensen) beschermen de moeders hun jongen goed. Houd dus gepaste afstand en ga nooit tussen een moeder en hun jongen in staan. Meestal lopen ze weg als je in de gaten hebben maar soms kunnen ze ook agressief gedrag vertonen. Zeker als ze worden verrast door je aanwezigheid.

Veel succes en misschien zie je ook nog wel ander wild tijdens je zoektocht!