Hoge Veluwe Erfgoed Weken

Praktische informatie:

Data: van 10 t/m 25 februari 2024
Tijd: 12 tot 17 uur
Locatie: Diverse locaties
Prijs: verschilt per activiteit (excl. entree Park)

Evenementen

Tussen de jaren 1909 en 1941 transformeerden Anton Kröller en Helene Kröller-Müller een lappendeken van landgoederen en boerenenclaves tussen Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderloo tot een samenhangend landgoed. In het zuidelijke deel werd ruimte geboden aan wild en in het noordelijke deel versmolten kunst en architectuur met de landschappen tot één geheel.

Door het toevoegen van kunst en architectuur werd de basis gelegd van het unieke drieluik van natuur & landschap, kunst & architectuur en historische verhalen die het Park nog altijd uniek maakt binnen de Nederlandse nationale parken.

In de voorjaarsvakantie, tussen tien en vijfentwintig februari 2024, staan de rondleidingen, excursies en workshops twee weken lang in het kader van kunst, architectuur en historische verhalen. De ideale periode voor iedereen die meer over de geschiedenis van De Hoge Veluwe wil weten en zich wil onderdompelen in de kunst en architectuur die het Park rijk is. 

Tijdens de Erfgoedweken zijn er dagelijks activiteiten rondom het thema erfgoed. Het is voor de meeste activiteiten nodig om u van tevoren in te schrijven.

Activiteiten en workshops

Wandeling: De droom van Helene
Op 15 en 22 februari kunt u deelnemen aan de wandeling: De droom van Helene. Onze natuurgids neemt u mee naar de restanten van het nooit gebouwde 'Groote Museum' en naar de graven van het echtpaar Kröller-Müller op de flank van de Franse Berg.

Fietstocht langs kunstwerken
Op 14 en 21 februari kunt u deelnemen aan de fietstocht langs kunstwerken. Deze fietstocht voert u langs verschillende kunstwerken in het Park, waarbij u meer leert over de verhalen achter de kunstwerken en de kunstenaars die deze bijzondere werken vervaardigd hebben.

Workshop Land Art
Ga lekker creatief aan de slag midden in de natuur met de workshop Land Art op 11 of 25 februari. Onder leiding van een kunstenares ervaart u hoe het is om zelf kunst in het landschap te maken met de natuurlijke middelen die u vindt. 

Rondleidingen in en rondom Jachthuis Sint Hubertus
In het belangrijkste monument in het Park, Jachthuis Sint Hubertus, worden dagelijks rondleidingen gegeven. De reguliere rondleiding wordt dagelijks georganiseerd en leidt langs de hoogtepunten van het Jachthuis. De kinderrondleiding is speciaal bedoeld voor de jeugdige bezoeker. De liefhebbers van kunst kunnen hun hart ophalen bij de themarondleiding, waarin de kunst in het Jachthuis onder de aandacht wordt gebracht.

Open Jachthuis dag
Op zaterdag 17 februari kunt u tijdens de Open Jachthuis Dag van 12.00 tot 16.00 uur het Jachthuis Sint Hubertus gratis bezoeken. In de verschillende ruimtes van het Jachthuis staan rondleiders die u meer vertellen over het gebouw, haar geschiedenis en de bewoners voor wie het gebouwd werd.

Kinderactiviteit: Sprokkelen voor je eigen kijkdoos
Tijdens deze gratis kinderactiviteit van 14 t/m 23 februari kunnen kinderen op pad met opdrachten van de natuurgidsen. Bij terugkomst in het Museonder maak je zelf een winterse kijkdoos met materialen uit het Park. 

Workshop: Wie tekent, ziet meer!
Leer anders kijken en beter tekenen tijdens deze verrassende workshop op zaterdag 17 en zondag 18 februari. 

De Jachthuis Struinexcursie
Tijdens deze gecombineerde fiets- en wandeltocht ontdekt u het gebied tussen het centrum en Jachthuis Sint Hubertus onder leiding van onze natuurgids.

Wandelexcursie Hoge Veluwe en Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Erfgoedweken kunt u op 16 februari deelnemen aan de wandelexcursie Hoge Veluwe en Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze wandelexcursie bezoekt u het gebied rondom het vliegveld, een gebied waar u normaal gesproken niet mag komen. Het accent ligt op een aantal herkenbare overblijfselen van dit belangrijke vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. 

Muziek
Jachthoornblazers de Overlopers brengen op zondag 18 februari hun klanken ten gehore. Tussen de nummers door hoort u alles over het traditionele gebruik van de jachthoorn en leert u welke nummers gebruikt werden bij welke momenten. Inschrijven is niet nodig en de activiteit is gratis. 

Bekijk ook

Jachthuis Sint Hubertus - Kinderrondleiding

Tijdens deze speciale rondleiding wordt rekening gehouden met de jonge bezoekers. Een leuke en leerzame rondleiding voor kinderen en hun ouders.
Kinderen

Wandeling: De droom van Helene

Het 'Groote Museum' dat er nooit kwam.
Wandel- en/of Fietsexcursies

Fietstocht langs kunstwerken

Deze fietstocht voert u langs verschillende kunstwerken in het Park, waarbij u meer leert over de verhalen achter de kunstwerken en de kunstenaars die deze bijzondere werken vervaardigd hebben.
Wandel- en/of Fietsexcursies

Wandelexcursie Hoge Veluwe en Tweede Wereldoorlog

Tijdens deze wandelexcursie bezoekt u het gebied rondom vliegveld Deelen.
Wandel- en/of Fietsexcursies

Open Jachthuis Dag

Kom tijdens de Open Jachthuis Dag een kijkje nemen in Jachthuis Sint Hubertus!
Jachthuis Sint Hubertus

Workshop Land Art

Maak kunst met materialen uit de natuur.
Workshops

Jachthuis Sint Hubertus - Rondleiding

In het noorden van Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt het Jachthuis Sint Hubertus, op de plek die door mevrouw Kröller-Müller is bepaald.
Jachthuis Sint Hubertus

Jachthoornblazers De Overlopers

Maak kennis met het bijzondere geluid van de jachthoorn van jachthoornblaasvereniging De Overlopers.
Muziek

De Jachthuis Struinexcursie

Met deze gecombineerde fiets- en wandeltocht gaat u eerst te fiets vanaf het Museonder naar Jachthuis Sint Hubertus. Op de terugweg neemt de gids u mee buiten de gangbare paden!
Wandel- en/of Fietsexcursies

Kinderactiviteit: Sprokkelen voor je eigen kijkdoos

Vertel je eigen verhaal met natuurlijk materiaal
Kinderen