Werken bij het Park met Richard van de Vegte

ontdek meer

Functie: Medewerker Bedrijfsvoering

Werkzaam sinds: 1973

Waarom ben jij voor het Park gaan werken?:

Ik zat op de bosbouwtechnische school in Apeldoorn. Je kon daarna voor verschillende richtingen kiezen, waaronder het leerlingenstelsel. Hierbij koos de school een leerplek voor je uit die het beste bij je zou passen. Bij mij was dat De Hoge Veluwe. Gelukkig leek mij dat ook wel wat. Een leerlingentraject duurde normaal gesproken 2 jaar, maar ik kreeg al na 4 maanden een vaste aanstelling, zodat ik het bleswerk (het markeren van bomen die gekapt moeten worden) kon overnemen van iemand die destijds met pensioen ging.

Wat maakt je functie zo leuk/uitdagend?

Het werk varieert van dag tot dag. Je doet van alles; van papier prikken tot aan een minister rondleiden door het Park. Je zorgt met zijn allen voor het beheer van een landschap en dat brengt veel verschillende aspecten met zich mee. Het Park is al 85 jaar consistent in zijn beheer, waardoor het niet vatbaar is voor verandering. Dit is van belang voor ons natuurbeheer, waarbij we veel met natuurlijke processen werken. Zelf vind ik het beheer van kleine fauna zoals vlinders het leukste om te doen; om ervoor te zorgen dat de biotoop ook voor kleine fauna in balans blijft. Dat is leuk en uitdagend tegelijk!

Wat maakt het werken in het Park zo bijzonder?

Het is niet alleen een groot gebied, maar ook een heel gevarieerd gebied met bossen, stuifzanden en het grootste natte heide gebied van Nederland, wat natuurlijk al heel erg bijzonder is. Er zijn veel verschillen met andere Nationale Parken.

Het grootste verschil is dat dit een privaat gebied is, zonder inmenging van een van de overheden. Zij kunnen natuurlijk aangeven wat zij belangrijk vinden, maar wij maken uiteindelijk de beslissing. Wij zijn de baas op ons eigen terrein en kunnen zelf de richting bepalen. Dat maakt hier werken niet alleen erg fijn, maar zorgt ook voor duidelijkheid bij iedereen.

Verder is het natuurlijk ook bijzonder dat wij 365 dagen per jaar open zijn, daarvoor moet je je wel flexibel opstellen en geen 9 tot 5 werkmentaliteit hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij ook een behoorlijke vrijheid kennen in onze functie, waardoor je het werk goed kunt uitoefenen. Dit komt onder andere door de korte lijnen binnen de organisatie, waardoor je makkelijk bepaalde zaken met elkaar kunt afstemmen.  

Kortom, ik werk hier elke dag met heel veel plezier!