Zaag je eigen kerstboom

Praktische Informatie

Data: 2, 3, 9,10, 16 en 17 december 2023 (deze activiteit is nog niet boekbaar)
Tijdstip: toegang tussen 10.00 en 16.00 uur, locatie sluit om 17.00 uur
Locatie: bestel vooraf uw gratis tijdslot, u heeft 1 ticket per auto nodig. En haal in het centrum van het Park uw dennen-bon af.
Prijs: gratis (excl. entree Park)

Evenementen

Wie dit jaar met kerst geen spar maar een échte scharrel-den in huis wil hebben, kan terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op een plek in het Park kunnen bezoekers gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen (één boom per bezoeker). Niet alleen is het een leuk gezinsuitje, ook de natuur in het Park is hiermee geholpen. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.

Hoe werkt het?

  • Om de druk over de dag te verspreiden vragen we u om een gratis tijdslot te reserveren. Voor iedere auto is één reservering nodig. Reserveer uw tijdslot in de ticketshop
  • Haal bij het Park Paviljoen in het centrum van het Park uw gratis 'Zaag je eigen Kerstboom-bon' op vertoon van uw reservering. 
  • Duidelijke bordjes wijzen u vanaf het centrum naar de plek waar de boom omgezaagd kan worden, dit is ongeveer 10 minuten rijden met de auto. 
  • Onderweg komt u verkeersregelaars tegen die u doorlaten op vertoon van uw 'Zaag je eigen Kerstboom-bon' en binnen de tijden van uw gereserveerde tijdslot. 
  • Wanneer u bij de zaaglocatie bent mag u in principe zo lang blijven als nodig is. Om grote drukte te voorkomen vragen we u echter om niet langer dan twee uur te blijven. Om 17.00 uur sluit de zaaglocatie.
  • Op de zaaglocatie kunt u eventueel een zaag lenen; uiteraard is het makkelijker wanneer u zelf een zaag meeneemt.
  • Per persoon kunt u een dennenboom uitkiezen.
  • Vrijwilligers van de Vereniging Vrijwilligers van De Hoge Veluwe zijn aanwezig om u te assisteren. 
  • Op de zaaglocatie is catering aanwezig. U kunt hier terecht voor een hartverwarmende kom soep, een muffin en een kop koffie, chocolademelk, thee of fris.
  • De dennenboom mag gratis mee naar huis worden genomen waarbij uw dennenbon als vervoersbewijs geldt, enkel de entree voor het Park en entree auto dienen betaald te worden.

Draag bij aan het behoud van het open (stuifzand)landschap

Een eigen dennenboom omzagen is niet alleen leuk, maar sluit heel goed aan op ons beheer. Door een te hoge stikstofdepositie groeien grove dennen zichtbaar sneller dan voorheen. Open stuifzandlandschappen groeien hierdoor sneller dicht, wat de biodiversiteit niet ten goede komt. Lees meer over het effect van stikstof op de grove den en onze landschappen.

Kijk in de praktische informatie op welke data deze activiteit wordt georganiseerd. Klik op de onderstaande button en selecteer de gewenste datum in de agenda om deze activiteit te boeken.