Hoge Veluwe Lezing: Angeline Bremer over Bart van der Leck

Lezingen Schoolvakantie

In deze lezing vertelt Angeline Bremer over het leven en het werk van Bart van der Leck, een Nederlands kunstschilder en vormgever.

Bart van der Leck (Utrecht 1876 – Blaricum 1958) heeft vooral in Nederland, maar ook internationaal bekendheid gekregen door zijn werken met een verregaande abstractie van eenvoudige thema’s uit het dagelijks leven. Ook leverde hij zeker in het begin een belangrijke bijdrage aan het tijdschrift “De Stijl”.

Theo van Doesburg bracht dit tijdschrift voor het eerst uit in 1917. Hierin schonk hij aandacht aan toen radicale vernieuwingen in de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst. In diezelfde tijd ontwikkelde Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszar en Van der Leck een abstracte revolutionaire beeldtaal. Als eerste in de beeldende kunst ging van der Leck in 1916 de drie primaire kleuren toepassen met daarnaast zwart en wit. Bart van der Leck zal zich wat later vooral ook bezig houden met de integratie van beeldende kunst in de toegepaste kunst.

Bart van der Leck vereenvoudigt de zichtbare wereld om hem heen en streeft niet naar de totale abstractie, zoals Mondriaan en Van Doesburg. Hij is een kunstenaar die vrij geïsoleerd blijft werken en geen internationale bekendheid nastreeft, maar zoekt naar integratie van kunst in de architectuur en binnenhuisarchitectuur.

Van der Leck maakte naast schilderijen, tekeningen, keramiek, wand reliëfs, tapijten, glas-in-lood en ontwerpen voor kleurcomposities. Helene Kröller-Müller heeft veel van zijn werk aangekocht. De collectie van 522 werken van Van der Leck in het bezit van het Kröller-Müller Museum bestaat uit: ongeveer 50 schilderijen, daarnaast honderden werken op papier, tegels, schalen, tapijten.

In 2017 zal het museum ter gelegenheid van de herdenking 100 jaar “De Stijl” een tentoonstelling wijden aan zijn oeuvre.

Praktische informatie

Datum: zondag 4 december 2016
Tijdstip: van 14.00 tot 15.00 uur
Locatie: de Hoedzaal in het Parkrestaurant De Hoge Veluwe
Prijs: € 2,50 per persoon (excl. entree Park)
Leden van de Vereniging Vrienden van de Hoge Veluwe zijn gratis
Reserveren is verplicht